Wat zijn jouw (loopbaan) drijfveren?

drijfveren
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Waar krijg jij energie van? Wat vind jij belangrijk in een baan? Vragen waar je niet altijd bewust bij stil staat, maar die wel van grote invloed zijn op je motivatie en loopbaan. Zodra je weet wat je echt beweegt, helpt dat niet alleen bij het vinden van de juiste baan, maar ook bij het vinden van een bedrijf of organisatie die bij jouw drijfveren past.

Edgar Schein is een van de grondleggers van het begrip ‘loopbaanankers’. Hij definieerde acht primaire drijfveren die je werkplezier bepalen:

Expertise

Je bent op je best als je in je werk kan analyseren, begrijpen en doorgronden. Je wordt graag als deskundige gezien en om dat te bereiken, werk je actief aan het verder ontwikkelen van je kennis en expertise, schrijf graag voor vaktechnische tijdschriften en websites (misschien wel een eigen blog) en vind je het leuk om vakinhoudelijke presentaties te geven.

Management

Je wilt het liefst zo hoog mogelijk in de organisatie opklimmen, waar je verschillende disciplines bij elkaar kan brengen en tot een succes kan maken. Je bent graag verantwoordelijk voor het eindresultaat van een afdeling of organisatie en identificeert je met de prestaties van de organisatie als geheel. Als je momenteel een technische/inhoudelijk functie hebt, vind je dat prima als leerervaring, maar je ambieert zo snel mogelijk een meer generalistische baan.

Onafhankelijkheid

Je wilt je werk op je eigen manier definiëren, bijvoorbeeld wanneer en hoe je werkt. Je wilt niet gebonden zijn aan allerlei regels en beperkingen. Dat zou voor jou zelfs een reden zijn om een promotie af te wijzen (dan moet je je immers houden aan allerlei ‘managementgedoe’). Als je voor jezelf wilt beginnen is dat niet persé vanuit de ambitie om te ondernemen, maar vanuit de vrijheid om alles op jouw manier te kunnen doen.

Zekerheid

Je hecht veel waarde aan de stabiliteit. Financiële stabiliteit, maar ook in de vorm van een planning en het nakomen van afspraken. Je bent erg loyaal naar je werkgever en bereid om hard te werken om je baan veilig te stellen. Overigens heeft iedereen wel een zekere drang naar zekerheid, vooral in tijden van financiële crisis.

Creativiteit

Je wilt het liefst nieuwe producten en diensten creëren en bent bereid om daarvoor risico’s te nemen en hindernissen te overwinnen. Je wilt de wereld bewijzen dat je iets kan neerzetten dat het resultaat is van je eigen inspanningen. Je vindt het prima om voor een organisatie te werken, maar zodra je jezelf daartoe in staat acht, ga je op eigen kracht verder. Als bewijs van je talenten, wil je dat wat je hebt gecreëerd ook financieel succesvol is.

Zingeving

Je wilt het liefst werk doen waarbij je maatschappelijk waarde toevoegt, zoals de wereld leefbaarder maken, milieuproblemen oplossen, harmonie tussen mensen bevorderen, anderen helpen, de veiligheid van mensen verbeteren ziekten genezen, etc. Je werk moet op een hoger niveau zinvol zijn voor de samenleving.

Uitdaging en prestatie

Het enkele feit dat je het onmogelijke mogelijk moet maken, is voor jou een reden om een baan of project op te pakken. De uitdaging zit voor de één in het oplossen van een technisch / wetenschappelijk probleem, terwijl een ander juist geïnteresseerd is om een onderneming van het faillissement te redden of een moeilijke deal rond te krijgen. De uitdaging kan ook zitten in interpersoonlijke concurrentie, zoals bij topsporters. Nieuwe kansen, variatie en moeilijkheid zijn doelen op zich. Als iets te gemakkelijk wordt, wordt het voor jou al snel saai. Jij gaat voor continue vooruitgang, resultaten en prestaties.

Balans werk-privé

Je streeft ernaar om je persoonlijke behoeften, de behoeften van je omgeving en de eisen van je loopbaan met elkaar in balans te krijgen. Je werkt het liefst in flexibele omstandigheden, waardoor je het één gemakkelijk met het ander kan combineren. Je bent bereid om een promotie op te offeren om geen concessies te moeten doen aan je levensstijl (bijvoorbeeld omdat je anders langere dagen moet maken). Je definieert succes niet alleen op basis van je carrière, maar ontleedt je identiteit voor een groot gedeelte aan het leven dat je naast je werk hebt, zoals familie, vrienden en hobby’s.

Je eigen drijfveren bepalen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Wat zijn jouw drijfveren? Schrijf bovenstaande drijfveren elk op een aparte kaart. Vervolgens zet je elke kaart tegen de anderen af en bepaal je daarmee jouw volgorde. Bij twijfel stel jezelf de volgende vraag: ‘Wat als ik nooit meer X had en wel Y?’ is dat gevoelsmatig erger of minder erg dan als je nooit meer Y had en wel X?

Als je inzicht hebt gekregen in wat voor jou wel en minder belangrijk is, kun je dat toetsen aan je huidige en/of geambieerde werk. Als ‘management’ voor jou geen belangrijke drijfveer is, is een management traineeship misschien geen goede keuze. Of beginnen als freelancer als je veel waarde aan zekerheid hecht. Overigens veranderen je drijfveren in de loop van je leven. Check dus zo nu en dan of jouw drijfveren nog overeenstemmen met je baan en omgeving.

Tags: Drijfveren, Ken jezelf, Loopbaan, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat zijn jouw (loopbaan) drijfveren?'?