Een cv waar je u tegen zegt – zo scoor je die nieuwe baan

nieuwe baan

“Oh my gosh, dit is ‘m! Dit is echt helemaal iets voor mij! Deze functie past perfect bij wie ik ben en wat ik kan! Dit is de baan die ik zoek. Ik dacht dat er nooit een baan op mijn pad zou komen waar ik al mijn vaardigheden kwijt zou kunnen, maar dus toch!” Met een grote glimlach op mijn gezicht hoorde ik dit aan. Stralend vertelde mijn vriendin me dit en ik zag gewoon aan haar: zij is helemaal klaar voor deze nieuwe baan. Herken je dit? Ben je ook wel eens de baan tegengekomen die precies bij jou lijkt te passen? Waarbij je denkt: deze functie is mij op het lijf geschreven? Dan is het natuurlijk een feestje als je op gesprek wordt gevraagd door de werkgever! Om dit te bereiken moet jouw cv een echte eye-catcher zijn.

Zo hengel jij die nieuwe baan binnen

Als je een goed cv maakt zijn er een aantal zaken erg belangrijk. Voor nu focus ik me op de drie belangrijkste punten:

  • Houd het kort en bondig
  • Maak je cv aantrekkelijk
  • Pas je cv aan per vacature

Kort maar krachtig

Jouw cv wordt binnen zeven seconden gescand. Dat is de maximale concentratieduur van een goudvis. Daarom is het belangrijk dat je binnen die zeven seconden indruk maakt met jouw cv, zodat de werknemer zin heeft om ‘m te lezen. Houd het daarom kort!

  • Zet je werkervaring in overzichtelijke rijtjes;
  • Gebruik bullet points en zet de belangrijkste punten achter de eerste en laatste bullet points;
  • Maak je cv niet langer dan twee pagina’s;
  • Zet alleen de laatste tien jaar aan relevante werkervaring op je cv.

Maak je cv aantrekkelijk

Aangezien je maar zeven seconden de tijd hebt om indruk te maken met jouw cv, moet het cv uitnodigen om gelezen te worden. Daarom moet het er allereerst mooi en duidelijk uit zien. Denk hierbij aan:

  • Een mooi helder format
  • Een goed leesbaar font: niet te klein en ook echt niet te groot
  • Kies voor slechts één lettertype en één kleur
  • Gebruik voor je persoonlijke gegevens een header
  • Zet bovenaan een korte zin of jouw motto die benadrukt dat jij gemaakt bent voor de baan

Pas je cv aan op de baan

Het is verstandig om jouw cv aan te passen aan de functie waar je naar solliciteert. Lees de vacature zorgvuldig door en neem de gebruikte termen en zoekwoorden – bijvoorbeeld gewenste vaardigheden, opleidingen of ervaringen – over in je cv. Het is namelijk vaak zo dat recruiters de cv’s scannen op die woorden.

Benoem je relevante werkervaring

Zodra je het hebt over jouw werkervaring, focus je dan specifiek op de ervaring die relevant is voor de functie waar je naar solliciteert. Ik ben bijvoorbeeld coach. Gedurende mijn carrière heb ik altijd mensen gecoacht, ook al was dat officieel niet mijn functie. Ik heb er daarom voor gekozen om in mijn cv achter iedere functie die ik ooit bekleedde te zetten: coach van teams/medewerkers etc.

Kies de juiste functiebenaming

Daarnaast is het slim om dezelfde functiebenamingen te gebruiken, zodat het meer aanspreekt. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar de functie ’teamleider’ en werd deze functie bij jouw vorige werkgever ‘manager’ genoemd, pas het dan aan.

Check, check, dubbelcheck

Bedenkt dat er veel verschillende visies bestaan op het schrijven van een goed cv. Het is daarom verstandig om de recruiter/manager/HR afdeling van het bedrijf te spreken om te achterhalen wat zij belangrijk vinden wat betreft de beschikbare functie. Neem deze input mee om je cv nog beter te maken.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Carrièreswitch, Droombaan, Oriënteren, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren, Starters, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een cv waar je u tegen zegt – zo scoor je die nieuwe baan'?