Solliciteren met LinkedIn – 10 tips om alles uit je LinkedIn te halen

Solliciteren en LinkedIn

Social media zijn niet meer weg te denken. Hoe vind je tegenwoordig nog een baan, zonder je online netwerk op de hoogte te stellen? Solliciteren en LinkedIn kan je dus niet langer los van elkaar zien. Je kunt het jezelf als ambitieuze Young Professional niet permitteren om geen professioneel LinkedIn-profiel te hebben, laat staan onvindbaar te zijn online.

10 tips om alles uit LinkedIn te halen tijdens solliciteren

    1. Plaats een professionele, recente en duidelijke foto van jezelf. De statistieken wijzen uit dat profielen met een foto 30% vaker worden bezocht.
    2. Vul het veld naast je foto, de ‘professional headline’ in. Het is het eerste wat mensen zien als ze jouw LinkedIn-profiel vinden. Om te beschrijven wie je bent, kies je voor steekwoorden in plaats van uitsluitend je functietitel. Dit vergroot je vindbaarheid, ook in Google.
    3. De status update: What are you working on? Wat je hier invult, verschijnt bij jouw eerstegraads contacten. Je kunt hier bijvoorbeeld een vraag stellen over een potentiële baan. Wees hierbij altijd concreet, hoe specifieker de vraag, des te gerichter de antwoorden. Maak er gebruik van, het zorgt ervoor dat je weer even in beeld bent bij jouw netwerk en men ziet waar jij mee bezig bent.
    4. Beschrijf in de samenvatting kort en krachtig wie jij bent, wat je te bieden hebt en waarvoor mensen een beroep op jou kunnen doen. Dit is de plek om jouw elevator pitch te formuleren. Kies ook hier voor de juiste steekwoorden, om je vindbaarheid te vergroten.
    5. LinkedIn is meer dan een cv alleen. Wees zo volledig en uitgebreid mogelijk in je beschrijving van je ‘Past description’ en ‘Education’ zonder in onbelangrijke details verzeild te raken. Zorg voor een rode draad in je werkervaring, schrijf resultaatgericht en met de juiste functietitels.
    6. Een cv hoef je pas aan te passen op het moment dat je hem nodig hebt, voor een LinkedIn-profiel gaat dit niet op. Je profiel dient altijd up to date te zijn.
    7. Maak het recruiters gemakkelijk en vermeld je e-mailadres en je telefoonnummer op je profiel. Vink ook onder aan je profiel de optie ‘Career opportunities’ aan, recruiters kunnen je hierdoor sneller vinden.
    8. Aanbevelingen zorgen ervoor dat je hoger in de zoekresultaten verschijnt. Schroom dan ook niet om (voormalig) leidinggevenden en opdrachtgevers om een aanbeveling te vragen;
    9. Word lid van ‘groups’, je mag maximaal lid zijn van 50 groepen. Zorg ervoor dat je in ieder geval lid bent van 10 tot 15 groepen en profileer jezelf als actieve professional binnen jouw vakgebied. Recruiters maken veel gebruik van LinkedIn-groepen om na te gaan of er geschikte kandidaten tussen zitten.
    10. Laat je netwerk voor jou werken, voeg daarom vooral mensen toe met een ander referentiekader en beperk jezelf niet tot je eigen vertrouwde kring of branche.

Zijn wij nog niet gelinkt? Nodig mij gerust uit, ik zal je uitnodiging accepteren.

Solliciteren en LinkedIn: en nu ook je andere social media

Wanneer je social media op een juiste manier inzet, vergroot jij je kans op het vinden van een baan die bij jou past. Zorg dan ook voor een aantrekkelijk en professioneel social media profiel dat in overeenstemming is met jouw personal brand en vergroot daarmee jouw loopbaankansen en mogelijkheden. Volgende stap behandel ik 7 tips voor solliciteren met Twitter.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Scoor die baan, , Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren met LinkedIn – 10 tips om alles uit je LinkedIn te halen'?